Ga verder naar de inhoud

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

17 mei 2023

Tweede E-Waste Race van start na succes in 2022

Na een succesvolle eerste editie in 2022, organiseren Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente Apeldoorn), Circulus en Foenix dit voorjaar opnieuw de E-Waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met e-waste (elektronisch afval), combineert bewustwording over duurzaamheid en circulaire economie met een inzamelactie. De aftrap vond plaats bij de Rietendakschool met wethouder Danny Huizer.


Sharepair news
1 Groepsfoto Rietendakschool foto Rob Voss mr crop

De E-waste Race

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen.

Daarom gaan tien basisscholen uit de gemeente Apeldoorn gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leuke manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, repareren, hergebruik en recyclen.

De tien deelnemende klassen zamelen van 22 mei t/m 15 juni klein elektronisch afval in voor hergebruik, reparatie of recycling. De klas die op 16 juni de meeste punten heeft verdiend met inzamelen en repareren, krijgt een leerzame schoolreis voor de hele klas!

De scholen die in de gemeente Apeldoorn meedoen zijn: De Rietendakschool, Sebastiaanschool, Prinses Margriet, Eben Haëzer school, De Eendracht, Het Kroonpad, Het Kompas, De Diamant – Het Rooster, De Regenboog – Osseveld en de Rehobothschool.

2 Opening E Waste Race Apeldoorn 2023 met wethouder Danny Huizer foto Rob Voss lr

U kunt helpen!

Tussen 22 mei en 15 juni kunt u gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen door een school in uw buurt. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden. Hieronder verstaan we kleine apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Aanmelden kan op de website: www.ewasterace.nl. Hier vindt u ook meer informatie.

Als u een apparaat laat repareren bij het repaircafé van Foenix (Vlijtseweg 136), kunt u nu ook punten doneren aan een school naar keuze.

De race wordt georganiseerd door Circulus, Heel Apeldoorn Repareert en Foenix, en mede mogelijk gemaakt door Stichting Open en Weee Nederland.

Heel Apeldoorn Repareert is een initiatief van Gemeente Apeldoorn in het kader van het EU-subsidieproject Sharepair. Op heelapeldoornrepareert.nl staan reparatietips en adressen van professionals en repair cafés waar apparaten gerepareerd kunnen worden.

Circulus en Foenix zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten op de juiste manier gerepareerd of gerecycled worden.

Meer herstelnieuws

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

16/06/23
Vier weken lang zijn tien deelnemende basisscholen in Apeldoorn de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar…
Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

08/05/23
Sharepair heeft in samenwerking met Djapo een lespakket ontwikkeld over het belang van reparatie. Door elektrische en elektronische…
Sharepair bij Radar: Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

Sharepair bij Radar: Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

25/04/23
Maandag 24 april is er een mooi item uitgezonden over het recht op repareren bij Radar. Het Circulair Ambachtscentrum (met repair café) van…