Ga verder naar de inhoud

Wat is Sharepair?

Sharepair is een Europees gefinancierd Interreg NWE project. Het doel van het project is om de afvalberg van Afgedankte Elektronische en Elektrische apparaten (AEEA) terug te dringen. Het Sharepair-project richt zich op het opschalen van reparatie in steden en het begeleiden van inwoners naar de beste reparatieoplossingen door digitale ondersteuningstools te ontwikkelen, fysieke reparatieruimten te creëren en bewustzijn te vergroten over de impact van reparatie op de circulaire transitie.

Nederlanders produceren jaarlijks gemiddeld 23 kg aan elektronisch afval. Gezamenlijk gaat Apeldoorn de strijd aan tegen deze snel groeiende afvalstroom door reparatie te stimuleren en makkelijker te maken. In het project Sharepair werkt de gemeente Apeldoorn samen met diverse steden en universiteiten in Noordwest-Europa en met lokale Apeldoornse partners.

Sharerepair
Sharepair DIY

Digitale tools voor reparaties

Binnen Sharepair richten we ons op het ontwikkelen van digitale tools om reparatie te vergemakkelijken en inwoners te begeleiden naar de beste reparatieoplossingen.

Er zijn al verschillende tools in gebruik:

  • een kaart van alle reparatie-initiatieven en professionals in Noordwest-Europa;
  • een platform dat inwoners begeleidt naar reparatieoplossingen in hun regio;
  • een matchingstool voor inwoners en Repair Cafés;
  • een bibliotheek met reserveonderdelen voor 3D-printen;
Als een apparaat stuk is, willen veel mensen dat best repareren. Maar er is een kloof tussen intentie en feitelijk gedrag.
Kai Stam, projectcoördinator Sharepair bij de gemeente Apeldoorn