Ga verder naar de inhoud

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

16 juni 2023

Vier weken lang zijn tien deelnemende basisscholen in Apeldoorn de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar liefst 14.575 oude elektronische apparaten op. De Eben Haëzer school is met 3821 apparaten en een score van 72370 punten de winnaar van de editie van 2023. Wethouder Danny Huizer, die o.a. energietransitie en duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, overhandigde de leerlingen de prijs, een schoolreis met de hele klas naar NEMO.

Sharepair news
E waste Race 2023 klas 1

Van 22 mei tot 15 juni hebben de leerlingen van de basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Kleine apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij zoals een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook oude of kapotte kabels en adapters; het kon allemaal worden ingeleverd. Via de website van E-waste Race is al het afval aangemeld en daarmee zijn punten verdiend.

De Rietendakschool, Seb@stiaanschool, Prinses Margriet, Eben Haëzer school, De Eendracht, Het Kroonpad, Het Kompas, De Diamant – Het Rooster, De Regenboog – Osseveld en de Rehobothschool hebben deze editie meegedaan hebben.

Nek-aan-nekrace

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace tussen verschillende scholen. Stond de ene school op plek één, kon dat een uur later zomaar een andere zijn. Het bleef spannend tot de finaleochtend op 15 juni. Uiteindelijk wisten de leerlingen van de Eben Haëzer school toch de meeste E-waste in te zamelen. Die reis naar Nemo is dus dik verdiend!

Het belangrijkste is dat de leerlingen een mooie bijdrage hebben geleverd aan een beter milieu én zich bewust worden van het feit dat heel veel afval geen afval is, maar een waardevolle grondstof die we nog goed kunnen hergebruiken.

E waste race groepsfoto 2

Complimenten van de wethouder

Nando Zwambag van de E-waste Race wil nog even weten of er iets is blijven hangen van gastles van een paar weken geleden. Waarom is het zo belangrijk dat we E-waste apart inzamelen? Een paar van de antwoorden: Omdat er allerlei spullen inzitten die door kinderen uit mijnen worden gehaald! Omdat we een circulaire economie willen. Omdat de grondstoffen opraken. ‘Zo’, constateert wethouder Danny Huizer. ‘Jullie hebben echt goed opgelet. En wat hebben jullie ongelooflijk veel spullen ingezameld. Daar ben ik hartstikke trots op en de gemeente Apeldoorn ook. Die reis naar Nemo is dik verdiend!’

Apart aanbieden elektronisch afval

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

De race werd georganiseerd door Circulus, Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente Apeldoorn) en Foenix, en mede mogelijk gemaakt door Stichting Open en Weee Nederland.

Heel Apeldoorn Repareert is een initiatief van Gemeente Apeldoorn in het kader van het EU-subsidieproject Sharepair. Op heelapeldoornrepareert.nl staan reparatietips en adressen van professionals en repair cafés waar apparaten gerepareerd kunnen worden.

Circulus en Foenix zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten op de juiste manier gerepareerd of gerecycled worden.

Meer herstelnieuws

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

17/05/23
Tweede E-Waste Race van start na succes in 2022 Na een succesvolle eerste editie in 2022, organiseren Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente…
Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

08/05/23
Sharepair heeft in samenwerking met Djapo een lespakket ontwikkeld over het belang van reparatie. Door elektrische en elektronische…
Sharepair bij Radar: Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

Sharepair bij Radar: Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

25/04/23
Maandag 24 april is er een mooi item uitgezonden over het recht op repareren bij Radar. Het Circulair Ambachtscentrum (met repair café) van…