Ga verder naar de inhoud

Stofzuiger of koffiezetapparaat kapot? Zo repareer je zelf elektrische apparaten

28 maart 2022

Dit is een artikel van Omroep Gelderland, geschreven door Marjolein Deurloo.

Sharepair news
Repair Cafe video

Ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten belandt jaarlijks op de afvalberg. Via het platform Heel Apeldoorn Repareert, dat zaterdag wordt gelanceerd, worden Apeldoorners opgeroepen kapotte apparaten eerst te (laten) repareren, om te voorkomen dat ze in de prullenbak verdwijnen.

Het doel is om in Apeldoorn jaarlijks 175 ton aan elektrisch afval te besparen. Via de website van Heel Apeldoorn Repareert kunnen inwoners en reparateurs aanmelden hoeveel apparaten ze van de vuilnisbelt hebben gered. Er worden reparatietips gegeven, voor als je je apparatuur zelf wilt herstellen. Ook wordt er verwezen naar repair cafés en commerciële reparateurs.Heel Apeldoorn Repareert komt voort uit het Europese project ShaRepair, waar de gemeente Apeldoorn aan deelneemt. Met een groei van 3 tot 5 procent per jaar is afgedankte elektrische en elektronische apparatuur één van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie.

7 kilo per persoon

“Per persoon komt er 7 kilo elektrisch afval per jaar op de afvalberg. Dat is gigantisch veel”, aldus Inge Smolders namens gemeente Apeldoorn. “Wij willen daar als stad op besparen. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de gemeente. Daarom stimuleren wij inwoners om kapotte apparatuur te repareren.”

Klik hier voor het artikel en een video met handige reparatietips op de website van Omroep Gelderland.

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de gemeente. Daarom stimuleren wij inwoners om kapotte apparatuur te repareren.
Inge Smolders - Gemeente Apeldoorn

Meer herstelnieuws

Screenshot video NMF

Video: Heel Apeldoorn Repareert

18/08/22
Mooie video van Natuur en Milieufederaties over Heel Apeldoorn Repareert en het permanente repaircafé bij Foenix!
Share repair e waste challenge g

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

21/06/22
Apeldoornse scholen verzamelen 3.908 elektronische apparaten tijdens E-waste Race Apeldoorn 2022. De race moedigt kinderen, hun familie en…