Ga verder naar de inhoud

Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

9 mei 2022

Gemeente Apeldoorn organiseert in samenwerking met Circulus en Foenix de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

Sharepair news
Ewaste race

De E-waste Race

Tien basisscholen uit gemeente Apeldoorn gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik, repareren en recyclen.

Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Leerlingen komen de spullen aan huis ophalen.

De kick-off van de E-waste Race vindt plaats tijdens één van de gastlessen op 16 mei, in aanwezigheid van Danny Huizer, de nieuwe wethouder voor Veluwe, Klimaat en Energie.

Met Heel Apeldoorn Repareert, een initiatief in het kader van het EU Interreg NWE-subsidie project Sharepair, worden inwoners gestimuleerd om hun kapotte apparaten te (laten) repareren in plaats van weg te gooien. Op heelapeldoornrepareert.nl staan reparatietips en adressen van professionals en repair cafés waar apparaten gerepareerd kunnen worden. Meld je aan en word ook een Herstelheld! Meer informatie is te vinden op heelapeldoornrepareert.nl.

Een betere wereld begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Apeldoorn vindt plaats van 23 mei tot 16 juni 2022. De race is een initiatief van de Gemeente Apeldoorn in samenwerking met Circulus en Foenix. Zij zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten bij de juiste recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden gerepareerd, hergebruikt of gerecycled.

Sharerepair

Heel Apeldoorn Repareert kwam tot stand in het kader van Sharepair. Sharepair is een Europees gefinancierd Interreg NWE project. Het doel van het project is om de afvalberg van Afgedankte Elektronische en Elektrische apparaten (AEEA) terug te dringen.

Meer herstelnieuws

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

16/06/23
Vier weken lang zijn tien deelnemende basisscholen in Apeldoorn de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar…
Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

17/05/23
Tweede E-Waste Race van start na succes in 2022 Na een succesvolle eerste editie in 2022, organiseren Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente…
Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

08/05/23
Sharepair heeft in samenwerking met Djapo een lespakket ontwikkeld over het belang van reparatie. Door elektrische en elektronische…