Ga verder naar de inhoud

Heel Apeldoorn Repareert officieel gelanceerd

31 maart 2022

Gemeente Apeldoorn slaat handen ineen met Europese partners voor een circulaire toekomst

Sharepair news
2 Projectleider Carla Fransen demonstreert de website heelapeldoornrepareert nl

Op zaterdag 26 maart is het platform Heel Apeldoorn Repareert officieel gelanceerd met een feestelijke Reparatiedag. Belangstellenden kregen uitleg over het belang van repareren van elektrische apparaten en staken de handen uit de mouwen tijdens drie verschillende workshops.

Over Heel Apeldoorn Repareert

Heel Apeldoorn Repareert is een initiatief van de gemeente Apeldoorn in het kader van het Europese project Sharepair. Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) is een van de snelst groeiende afvalstromen in de EU en groeit met 3 tot 5% per jaar. Binnen Apeldoorn is het doel om per jaar 175 ton AEEA te verminderen. Heel Apeldoorn Repareert biedt reparatietips, maar ook mogelijkheden voor samen repareren in repaircafés en informatie over waar je een professionele hersteller kunt vinden.

Naast het stimuleren van reparatie door lokale inwoners, ligt er binnen het Sharepair project ook een belangrijke rol voor fabrikanten, legt Projectcoördinator Carla Fransen uit: “We leggen zoveel mogelijk data vast over reparaties. Dat doen we niet alleen in Apeldoorn, maar ook in bijvoorbeeld België en Duitsland. Deze informatie gebruiken we om op EU-niveau, fabrikanten aan te spreken op hun producentverantwoordelijkheid om apparaten langer te kunnen gebruiken en beter repareerbaar te maken. Zo werken we samen aan het behalen van Europese doelstellingen op het gebied van circulariteit.”

3 de Senseo is een van de meest gerepareerde apparaten bij repaircafes

Feestelijke lancering met workshops

De Reparatiedag vond plaats bij Foenix, de Kringloopwinkel met permanent repaircafé op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Bij Foenix staan duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. Directeur Arjin Jans: “Wij gaan voor kwaliteit, altijd en voor iedereen, en altijd met duurzaamheid in het achterhoofd. Circulariteit begint al bij het ontwerp.” Deze gedachte kwam ook terug in de workshop over de circulaire designlamp van ontwerper Bernd Teule. Deze ‘Paper Light’ wordt volledig gemaakt van gebruikt materiaal, zoals papier van oude lompen en een snoer van afgedankte strijkijzers.

1 Wethouder Detlev Cziesso verzorgde het openingswoord bij de lancering van Heel Apeldoorn Repareert

Daarnaast werden er een workshop Senseo repareren en een workshop 3D printen gegeven. Op het NewTechPark werd gedemonstreerd hoe 3D printen bijdraagt aan repareren: wanneer onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn, is het vaak nog mogelijk om deze te printen, waardoor een apparaat niet weggegooid hoeft te worden.

De Senseo is voor repaircafés een van de meest gerepareerde apparaten. Deelnemers aan de workshop kregen een handige reparatiehandleiding en tips om zelf te repareren. Toch is voorkomen vaak beter dan genezen: “Ontkalken doen mensen vaak niet”, aldus een van de aanwezige vrijwilligers van het reparatiecafé Ugchelen.

Apeldoornse Wethouder Detlev Cziesso verzorgde een openingswoord. Hij draagt dit initatief een “duurzaam hart” toe: “Vroeger leerde ik dat alles te maken is met een ferme tik, gereedschap, duct tape of ijzerdraad. Met moderne elektronica is dat iets ingewikkelder, maar weggooien is zonde. Het is belangrijk om apparaten, maar ook grondstoffen, zo lang mogelijk te gebruiken.”

Weggooien is zonde. Het is belangrijk om apparaten, maar ook grondstoffen, zo lang mogelijk te gebruiken.
Detlev Cziesso, Wethouder gemeente Apeldoorn

Zelf een steentje bijdragen?

Heel Apeldoorn Repareert stimuleert inwoners om meer te repareren en zelf een Herstelheld te worden. Reparatietips, een lijst van herstellers binnen de gemeente Apeldoorn en meer informatie over dit project vindt u op www.heelapeldoornrepareert.nl

Meer herstelnieuws

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

Eben Haëzerschool winnaar Apeldoornse E-waste Race 2023

16/06/23
Vier weken lang zijn tien deelnemende basisscholen in Apeldoorn de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze maar…
Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

17/05/23
Tweede E-Waste Race van start na succes in 2022 Na een succesvolle eerste editie in 2022, organiseren Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente…
Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

08/05/23
Sharepair heeft in samenwerking met Djapo een lespakket ontwikkeld over het belang van reparatie. Door elektrische en elektronische…