Ga verder naar de inhoud

Apeldoornse scholen strijden tegen elektronisch afval

17 mei 2022

Tien basisscholen uit gemeente Apeldoorn doen van 23 mei tot en met 16 juni mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Danny Huizer op basisschool Het Woudhuis. De tien deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

Sharepair news

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 23 mei en 16 juni gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen.

Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters.

Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd.

U kunt helpen!

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het u gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De scholen die in gemeente Apeldoorn meedoen zijn De Poort, De Schakel, De Diamant Beemte, De Ploeg, De Horst, Het Woudhuis, Sprengenpark, De Marke, De Terebint en De Dalk.

foto: Wethouder Danny Huizer verzorgde de opening van de E-Waste Race in Apeldoorn op basisschool Het Woudhuis.

HR Wethouder Danny Huizer verzorgde de opening van E Waste Race Apeldoorn

Weggooien is zonde, repareer het!

Wilt u uw kapotte apparaat een tweede leven geven? Kinderen uit de deelnemende klassen kunnen een apparaat ook (laten) repareren voor extra punten.
Op heelapeldoornrepareert.nl vindt u tips om zelf te repareren, maar ook adressen van professionele reparateurs en repair cafés. Word ook een Herstelheld!

Over de E-waste Race

De E-waste Race Apeldoorn is mogelijk gemaakt door Gemeente Apeldoorn in het kader van het EU-subsidie project Sharepair. Samenwerkende partners voor dit project zijn Circulus en Foenix, zij zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten op de juiste manier gerepareerd, hergebruikt of gerecycled worden. Meer informatie over dit project vindt u op www.heelapeldoornrepareert.nl

Sharerepair

Heel Apeldoorn Repareert kwam tot stand in het kader van Sharepair. Sharepair is een Europees gefinancierd Interreg NWE project. Het doel van het project is om de afvalberg van Afgedankte Elektronische en Elektrische apparaten (AEEA) terug te dringen.

Meer herstelnieuws

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

17/05/23
Tweede E-Waste Race van start na succes in 2022 Na een succesvolle eerste editie in 2022, organiseren Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente…
Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

Kapot Goed! Lespakket over duurzaamheid & repareren voor basis- en middelbaar onderwijs

08/05/23
Sharepair heeft in samenwerking met Djapo een lespakket ontwikkeld over het belang van reparatie. Door elektrische en elektronische…
Sharepair bij Radar: Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

Sharepair bij Radar: Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

25/04/23
Maandag 24 april is er een mooi item uitgezonden over het recht op repareren bij Radar. Het Circulair Ambachtscentrum (met repair café) van…